Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2021 00:16 - Обединение на гражданите - френска инициатива
Автор: uaklamat Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2951 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Във Франция е създадена гражданска инициатива „Заедно за свободите”

Депутатът и психиатър мадам Мартин Уонър обяви желанието си да създаде истинска гражданска демокрация във Франция. Информацията е на френския вестник France Soir от 26 септември.

Мартин Уонър винаги е предпочитала да следва собствените си ценности, вместо да се подчинява на политически решения. За това тя два пъти е изключвана от парламентарни групи. Първо от пропрезидентската партия "Напред, република!" (LREM) през май 2020 г. заради гласуване срещу ивънредното положение и анти-COVID-19 програмата на правителството, а след това от парламентарната група „Свобода и територии, за призива „да завладеем мястото на парламентаристите".

Сега депутатът от 4 -ти район на департамента Долен Рейн е решила да започне собствена политическа дейност. За тази цел на 14 септември тя обяви създаването на гражданска инциатива, наречена „Заедно за свободите“ (Ensemble pour les libertйs). На специална пресконференция Уонър няколко пъти подчерта, че Ensemble pour les libertйs не е движение или политическа партия, а обединена сила на гражданите, която ще защитава техните искания. "Аз не съм" антиваксер", никога не съм била и никога няма да бъда", казва тя, но лишаването от свобода, свързано със здравната карта, за нея е нарушение на демокрацията.

Много граждани в продължение на месеци се мобилизират в цяла Франция и отхвърлят сегашните политически партии. Според нея те не искат да се присъединят към никоя политическа партия, а искат да защитят своите идеи, без да се придържат нито към левите, нито към дясните. За тях това е просто защита на всички свободи пред лицето на либертидния[1] дрейф на правителството.

За разлика от съвременните политици, Уонър не иска сама да въплъщава фигурата на лидер, а иска да съживи истинската гражданска демокрация. Целта е "да се подкрепят проекти от всеобщ интерес, да се възстановят социалните връзки в страната". Не може да става дума гражданската инициатива да бъде асимилирана от по-консервативни движения, които защитават свободите, като например „Патриотите“ на Флориан Филипот. Уонър декларира, че защитава по-„социална“ линия и идеи, групирани в 5 направления: здравеопазване, икономика, създаване на общество, територии и цифрови технологии. Тя не уточнява броя на членовете, но заявява, че „Заедно за свободите” ще имат кандидат за парламентарните избори“.


[1]Либертини́зъм (от лат. lībertīnus — освободен) — название на нихилистична философия, отричаща приетите в обществото норми (преди всичко моралните). Течението е възникнало през XVI века като отговор на проповедниците на религиозна и морална реставрация. Речник от 17 -ти век определя човек, отдаден на либертинизма, като нечестив по отношение на религията, сексуално покварен, и като човек, „който мрази ограниченията, който следва своята природа“.(от прев.)




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: uaklamat
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 105129
Постинги: 64
Коментари: 13
Гласове: 58
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930