Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2020 12:47 - Как програмисти в Чехия борят корупцията
Автор: uaklamat Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 470 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Програмисти разработили безплатен държавен сайт, за да разобличат "корумпиран" министър

 Група програмисти от Чехия, събрани от Томаш Вондрачек, за два дни създават напълно безплатно важен държавен сайт, за който Министерството на транспорта на Чехия е смятало да заплати милиони евро на избран от него изпълнител. Това става известно на чешкия премиер и той настоява за оставката на министъра на транспорта.

 Държавен сайт за два дена

В края на януари 2020 г. чешки програмисти за два дни разработват безвъзмездно портал за продажба на винетки за правото на използване на чешките магистрали. Това било направено в знак на протест срещу инициативата на чешкия бивш министър на транспорта Владимир Кремлик за отпускане на 401 милиона чешки крони (около 16 милиона евро) от бюджета на страната за създаване и четиригодишна поддръжка на подобен ресурс.

Инициатор на безплатната разработка на сайта, според портала MediaGuru, бил Томаш Вондрачек (Tomas Vondracek) - собственик на ИТ компанията Actum Digital. Той заподозрял бившия чешки министър на транспорта в корупция и помолил програмистите да му помогнат да докаже, че 401 милиона крони е твърде висока цена за създаването на такъв сайт. „Няколко талантливи момчета могат да разработят такъв софтуер през уикенда. Искам никой да не се отнася към нашите средства (данъци) така, както сега държавата ни го прави “, написал Вондрачек в своето обръщение.

Томаш Вондрачек подчертава, че идеята за независимо разработване на държавен сайт с национално значение е предизвикана от факта, че чешкото Министерство на транспорта не е обявило публичен търг за изпълнението на тази задача. Ведомството е избрало самостоятелно единствен изпълнител - фирмата Asseco Central Europe, на която е възложило проекта.

Вондрачек разпространява молбата си в социалните мрежи и в сайтове, предоставящите видео услуги. Той предлага на програмистите да работят в офиса на неговата компания в Прага. Главна идея на инициативата била липсата на заплащане за свършената работа - той предложил готовият сайт да се подари на държавата.

Намерили се сподвижници

Над 300 души се отзовали на призива на Томаш Вондрачек. 60 от тях се кооперирали и действително създали точно за два дни, започвайки буквално от нулата, портал за продажба на винетки .

Софтуерът напълно отговарял на всички изисквания на проекта, за който бившият министър на транспорта на Чехия бил готов да заплати 400 милиона крони. Сайтът бил предаден на чешките власти напълно безплатно, въпреки че чиновниците се опитали да предложат пари за него.

Програмистите спестили на чешкия бюджет 16 милиона евро, като създадали сайт за продажба на електронни винетки за платените магистрали

Уебсайтът, достъпен на адрес  fairznamka.cz, е стартиран ден след създаването му и в момента работи в тестов режим. Все още не е свързан с необходимите бази данни, но всеки може да участва в неговото тестване. В момента може да се закупи виртуална винетка на сайта за 1, 2 или 3 крони - тя няма да може да бъде използвана по предназначение, но всички събрани средства ще бъдат прехвърлени във фонда за подпомагане на деца, претърпели сериозни телесни увреждания.

Екипът, който създава сайта, все пак ще получи някакви пари за усилията си – по думите на Вондрачек след случилото се, неговата компания започнала да получава дарения, които ще се използват за хонорар на разработчиците. Той не посочва сумите, но добавя, че в бъдеще тези разработчици няма да участват в търга за поддръжка и развитие на сайта, когато той заработи действително.

Разходи за създаване на уебсайт

Томаш Водрачек не уточнява на колко оценява обема работата по създаването на сайта. Според него разработката може да струва няколко милиона крони, но по никакъв начин стотици милиони. "Все още не разполагам с точни числа, но съм сигурен, че общата сума не надхвърля 25% от предложените от държавата 400 милиона."

Вондрачек обещава в обозримо бъдеще да изготви подробна оценка на разходите за разработването на подобен ресурс, за да докаже, че първоначалната цена на проекта е била силно завишена.

Съдбата на Владимир Кремлик

За създаването на сайт на държавно ниво от група програмисти разбира и премиерът на Чешката република Андрей Бабиш. Той се срещнал с Томас Вондрачек и екипа от разработчици и заявил, че държавата ще използва техния софтуер в случай, че той се окаже достатъчно функционален.

Андрей Бабиш се възмутил, че Министърът на транспорта Владимир Кремлик е възнамерявл да стартира многомилионен проект без търг. Той настоял за неговото уволнение, а президентът на Чешката република Милош Земан освободил Кремлик заради груби грешки, допуснати по време на работата му на държавния пост.

Владимир Кремлик е заменен от Карел Хавличек като министър на транспорта на Чешката република. Той заявил, че в близко бъдеще в страната ще бъдат отменени всички съществуващи търгове за разработка на софтуери за продажба на транспортни билети.

Източник: https://www.cnews.ru/news/top/2020-01-29_programmisty_besplatno_razrabotali




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: uaklamat
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 105185
Постинги: 64
Коментари: 13
Гласове: 58
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930