Човешкото тяло е принудено да използва редица защитни механизми, за да неутрализира токсичните вещества, образувани в червата от храни с висока концентрация на белтъчини. Това води до повишено натоварване на всички клетки на човешкото тяло и неизбежно води до различни метаболитни нарушения, а също така причинява преждевременно стареене на организма.
При традиционното хранене възрастният човек консумира средно 100-120 г белтъчини на ден. При храненето само с плодове и зеленчуци, при наличието на висококалорични плодове и растително масло е достатъчно да се консумират средно около 3-4 кг растителна храна на ден, в които общото количество протеин е в границите 40-60 g. Това е два - три пъти по-малко от протеиновото натоварване при всеядна диета(!!!), но е повече от установеното от физиолозите за възрастен човек (70кг) минимално количество протеини в размер на 37 g белтъчини на ден. (Чукичев И. П. Физиология на човека. 1961)
Запълвайки храната си със зеленчуци и плодове и ограничавайки употребата на високобелтъчни храни, хората потискат по естествен начин активността на гнилостните микроорганизми. Намаляването на потока на ксенобиотици и ендотоксини при ниско белтъчно хранене намалява натоварването на черния дроб, имунната и отделителната система. Освен това в човешкото тяло метаболизмът се нормализира, рискът от много заболявания се намалява и продължителността на живота на клетките на целия организъм се удължава.
Безмилостната оценка на Макеавели за бъл...
Вариант Б - Събота късен следобед
ПП: Когато през деня съм ял месо, на следващата сутрин в устата ми горчи, колкото да съм си мил зъбите. А когато не съм ял месо, се събуждам едва ли не с дъха на пастата за зъби от вечерта.