Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2017 11:40 - Малкият „наглец” AdNauseam
Автор: uaklamat Категория: Технологии   
Прочетен: 546 Коментари: 0 Гласове:
0



Малкият „наглец” AdNauseam

Интернет-гигантът – срещу професора, програмиста и дизайнера

 

Годината започна с челен сблъсък между дредноута[1] и джонка[2] между мегакорпорацията Google и малкото сдружение с нестопанска цел със странното име AdNauseam, което може да се преведе от латински като „с отвращение”.

Google е с капитал 80 милиарда долара, световна мрежа за търсене, youtube, android, maps и earth, контрол над интернета, потоци от реклами, поща gmail, милиарди потребители, 54 хиляди сътрудници и прочут офис в Калифорния. AdNauseam ―  това са трима души, които даже нямат собствен офис: професорът Хелен Нисенбаум работи в Ню-Йорк, разработчикът и виртуоз на хай-тека Дан Хоув - ту в Ню-Йорк, ту в Хонконг, дизайнерът Цур-Авив - в Тел-Авив. И как ли са успели да нападнат Google?

За никого вече не е тайна, че под приятната, гладка, лека, плъзгаща се обвивка на интернет са скрити работещите ден и нощ механизми за следене. Всъщност целият интернет, с изключение на непроницаемите и дълбоко прикрити мрежи, се е превърнал в паяжина за следене. Следят всички: рекламни агенции, продавачи, спецслужби. Всички те създават бази данни, в които потребителят се определя чрез фингърпринт (начин за идентификация на потребителя по настройките на неговия браузър), описва се с алгоритми, класифицира се от гледна точка на поведението му, потребностите, възможностите. Всички те се промъкват до човека, обграждат го с куки, суперкуки, набивайки в мозъка му реклама, идеално подбрана за неговите нужди. Така според тях трябва да работи интернет.

Според правилата на добрия тон, като отговор на всичко това, започнаха да се добавят към браузера допълненията AdBlock Plus и uBlockOrigin, които блокират рекламата. Тези и много други допълнения работят като щит, отбиващ летящите към потребителя удари. В браузера могат да се поставят много допълнения и да се създаде капсула от щитове, с която да се пътешества по интернет. Но така или иначе, това е вид отбрана и нищо друго, отбрана до краен предел, т.е. до там, където започват нашите очи, мозък, съзнание.

Трима оригинални мъже без офис и инвестиции измислят нещо друго. Те измислят как да се отговори на това. Техният слабо забележим AdNauseam, който се инсталира в браузера, без да пречи на потребителя, веднага започва да клика по цялата реклама като откачен. Вие искате ние да кликаме? Ето ви! И докато човек е зает със своите работи, т.е. чете, играе или комуникира в мрежата, малката програмка засипва с хиляди кликове цялата околност от реклами, радостно приветствайки гердани и BMW-та, почивки и маратонки, лампи и лимони и много други несвързани помежду си неща. И какъв е резултатът?

Такъв, че под градушката от кликове не работят алгоритмите, създадени да изчисляват потребителя, да създават негов психологически портрет, да предсказват неговия интерес към стоки и услуги. Но ако вие кликате върху всички реклами подред, то няма портрет, тъй като няма алгоритъм, а има само един луд, който не представлява никаква ценност в очите на рекламата и търговците. Тогава и спецслужбите си почиват, защото зад такова поведение не могат да видят психиката. Цялата тази банда от насекоми, полепнали по потребителя, при такова негово поведение оглупява, разстройва се и изчезва, а в базата данни се записва непрекъснат и негоден за анализ шум.

Тогава ставаме неразличими. Ние, обектите на следене, изведнъж губим личните си черти и се сливаме с тълпата същества без индивидуални особености, в резултат на което цялата наука за описване на клиенти и манипулации на клиенти, отива по дяволите. Сто такива браузера създават силно напрежение в конкретните следящи механизми, хиляда са способни да пречупят математическите мозъци, броящи всеки клик, а сто хиляди – като армия от стрелци с лъкове засипва с кликове огромните кантори, управляващи света.

Приятно е да си представи човек лицата на аналитиците, които пристигат сутрин на работа и с недоумение гледат графиките, които показват, че от днес всички кликат върху всичко!

Професорът, програмистът и дизайнерът създават атакуващо оръжие, способно да измени Мрежата!

Това е удар право в сърцето на империята, по нейната главна тайна. Тази тайна се състои в това, че този отрасъл се храни от нас, от нашите данни, нашето поведение, нашите навици, нашия живот. Всичко това им е нужно за да го преработват в пари! И поради това Google изхвърля AdNauseam от своя световен мрежов магазин, но не само това. Google си позволява направо да премахне допълнението в браузерите на потребителите и да установи програмно блокиране, пречещо на зареждането на новата настройка. Google, без да обяснява своите действия по същество, просто унищожава малкия „наглец” от своя браузер в Chrome.

В отговор на това действие на Google, тримата ексцентрици ― професорът Нисенбаум, програмистът Дан Хоув и дизайнерът Цур-Авив публикуват информационно съобщение, в което се казва: „Страшно е да се помисли, че във всеки един момент Google може спокойно да направи така, че при вас да изчезнат без всякакво предупреждение вашите допълнителни програмни модули и данни. Днес това е вашият инструмент за конфиденциалност, утре може да бъде вашият фотоалбум или мениджър на пароли. Властта на Google над браузера Chrome е огромна, но храбрите потребители могат да намерят инструкция по инсталирането на AdNauseam, където разрешение от Google не е нужно”.

Та нали има още Firefox и Opera, в които малкият храбрец AdNauseam може както преди весело да клика по рекламите, макар и с отвращение!

Превод – Валентина Динкова

Източник: https://www.novayagazeta.ru/articles/2017/01/19/71209-google-obizhaet-malenkih

 

 



[1] Дредноут - английский броненосец, положил началото на класа на линейните кораби през 1906 г.

[2] Джонка - традиционен китайски и японски платноходен съд, предназначен за плуване по реките и близо до морския бряг.

 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: uaklamat
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 104413
Постинги: 64
Коментари: 13
Гласове: 58
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031