Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2021 15:00 - Национален референдум в Швейцария на 28 ноември 2021 г.
Автор: uaklamat Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1412 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Национален референдум в Швейцария на 28 ноември 2021 г.

 

Националният референдум в Швейцария на 28 ноември 2021 г. ще се превърне в световна премиера: швейцарците ще бъдат единственият народ в света, който ще гласува по темата за националното антиковидно законодателство - човек да бъде ваксиниран или не, да получи санитарен сертификат или не. В Швейцария не само са стигнали до изборите на управляващи, но дори поставят под съмнение приетите от парламента закони (нещо нечувано до сега). Освен това на федерално ниво ще бъдат разгледани още два въпроса: как да се подобри положението на медицинските сестри и как да се избират съдии за Федералния съд в Лозана. 

Това съдържание е публикувано на 19 ноември 2021 г. - 08:24 ч.

Кати Роми

Предлага се на 6 други езика

Както в много западноевропейски страни, в Швейцария част от обществото е против режима на сертификатите (санитарен достъп),  според който само ваксинирани, тествани или преболедували ще имат свободен достъп до затворени обществени помещения (кина, театри, басейни, клубове и др.). 

Само в Швейцария гражданите са единствените в света, които имат възможност чрез всенародно гласуване пряко да вземат решение на референдум за бъдещето на този толкова спорен „сертификатен режим“. Припомняме, че на 8 юли 2021 г. три инициативни граждански комитета подадоха общо 74 469 подписа, необходими за провеждането на референдум по вече приетия от парламента на 19 март 2021 г. закон „За мерките за противодействие на пандемията” (Covid-Gesetz). 

Тези подписи бяха признати за действителни от Федералното канцлерство в Берн (Bundeskanzlei, от парламента и от правителството). По този начин референдумът за промени в този федерален закон беше признат за официално регистриран. Инициативните граждански комитети и движения, възникнали спонтанно по време на пандемията и нямащи ясна партийна принадлежност, критикуват „разширяването на правомощията на Федералния съвет в областта на борбата срещу пандемията“ и по-специално въвеждането в страната от 13 септември 2021г. „сертификатен режим“.

Този референдум вече е второ гласуване по същия закон за по-малко от шест месеца. Това се случва за първи път в историята на цялата съвременна швейцарска пряка демокрация.

Първото гласуване обаче беше посветено по-скоро на финансовите мерки за противодействие на пандемията и подкрепа за предприятията и хората, засегнати от пандемията в резултат на закриване на предприятия, като ресторанти, клубове, преминали на съкратено работно време. Но сега на преден план излязоха дебатите по темите за личната свобода и общественото благо. В действителност това е сложен философски въпрос: къде свършва индивидуалната свобода и започва общественият интерес?

Срещу какво е насочен референдумът?

Референдумът по-специално е насочен срещу сертификатния режим. От 13 септември 2021 г. здравният сертификат стана задължителен за посещение на ресторанти, фитнес центрове, кина и големи културни и спортни събития. Някои видове финансова подкрепа за частния бизнес също зависят от наличието на сертификат (издава се на всеки, който по-специално е ваксиниран с ваксини, признати в ЕС), въпреки че инициаторите на референдума не поставят този въпрос на преден план.

Един или друг резултат от референдума обаче няма да повлияе по никакъв начин на плановете на правителството да ускори процеса на ваксинация или други мерки за обществено здраве, въведени от Федералния съвет (кабинетът). Режимът на носене на маски, например, въведен със закона „За противодействие на епидемиите” (Epidemiengesetz) и одобрен от народа на референдум от 2013 г., ще продължи да действа във всеки случай, ако епидемиологичната ситуация изисква това.

Кои са основните аргументи за направените промени в Covid-Gesetz?

Според правителството сертификатният режим (санитарно-пропусквателният режим) е позволил на хората повече или по-малко да се върнат към нормален социален живот. Сертификатът се е доказал като ефективно средство за противодействие на пандемията чрез ограничаване на социалните контакти само между ваксинирани, тествани или преболедували, които вече не са заразни или вероятността от заразяване на които е много малка.

От икономическа гледна точка режимът на сертифициране е дал възможност за продължаване на икономическата дейност в страната, като по този начин се запазват работни места. Освен това сертификатът улеснява пътуването в Швейцария и в чужбина. И накрая, благодарение на Covid-Gesetz и неговите изменения, търговските дружества продължават да ползват допълнителна бюджетна финансова подкрепа в случай например на преминаване към работа на непълно работно време.

Какви са аргументите против направените промени в Covid-Gesetz?

Противниците на поправките в Covid-Gesetz смятат, че сертификатният режим дискриминира неваксинираните лица и води към косвена принуда за ваксиниране. Федералният съвет иска с всички средства да принуди населението да се ваксинира (Швейцария има едно от най-ниските нива на ваксиниране в Западна Европа). Противниците на поправките казват, че сертификатният режим разделя обществото и застрашава социалния мир.

От тяхна гледна точка правителството е въвело "здравна диктатура", а някои дори сравняват санитарния режим с нацистката практика за "защита на здравето на нацията", осъждайки го като "недемократично и опасно" разширяване на правомощията на органите на изпълнителната власт. И накрая, противниците на сертификатния режим твърдят, че проследяването на контактите на хората ще доведе до масово електронно наблюдение над гражданите.

Въпрос, който касае целия народ, трябва да бъде одобрен от него! 

https://www.swissinfo.ch/rus/%D1%82%D0%B5%D0%BC%D1%8B-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B0-%D0%B2-%D1%88%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B8-28-%D0%BD%D0%BE%D1%8F%D0%B1%D1%80%D1%8F-2021-%D0%B3-/47089248




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: uaklamat
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 104994
Постинги: 64
Коментари: 13
Гласове: 58
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930