Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2021 20:21 - Полезна или вредна е ваксинацията срещу Сovid 19?
Автор: uaklamat Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3627 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Полезна или вредна е ваксинацията срещу Сovid 19?

 

 В първобитните времена вярата в магическите способности на шаманите е била естествена. Струва ни се, че представителите на съвременната цивилизация са декларирали отхвърлянето на сляпата ирационална вяра. Въпреки това, степента на интелектуална несамостоятелност на хората днес е много по-висока, отколкото в епохата на неолита.

Колкото по-сложна е една цивилизация, толкова по-силно редовият представител на тази цивилизация се оказва отчужден от нейната сложност, обяснява Кургинян. Именно в основата на разрушителната инерционност на съвременния свят се крие готовността на съвременния човек да заприлича на дивак, който сляпо вярва в спасителните действия на шамана.
Тук не говорим за вредата от ваксинациите. Но не можем да си затваряме очите пред факта, че всяка ваксинация носи един или друг риск, на които не се обръща особено внимание или се омаловажават.

Дори в случай на добра, добросъвестно произведена ваксина, която не е свързана с редактирането на генома, проблемът е в издигането в култ на нивото на разбиране на ваксините и имунитета, съществувало преди един или два века. В частност абсолютизирането на закона (или явлението) на Дженър-Пастьор (Jenner-Pasteur), чиято същност е следната: в случай на успешен имунен отговор при първото попадане на патогена в организма, при неговото повторно попадане в организма справянето с този патоген е по-бързо и ефективно - и патогенът не успява да причини патологичен инфекциозен процес.
Но описаният принцип всъщност не е догма. За това, че ваксинацията не винаги е ефективна, а понякога е просто и вредна, пишат не дисиденти и диваци, а редица авторитетни западни учени-ваксинолози.

Първи те записаха и изучиха така наречения „първичен антигенен грях“. Същността на това явление се състои в това, че В-лимфоцитите, които бързо разпознават вече познат за тях антиген и дават бърз и мощен отговор при повторно заразяване с аналогичен антиген, имат ограничения при разпознаването на познатия „враг“. Такива активирани В-лимфоцити могат да приемат за вече познат враг - антиген с различен произход, но имащ структура, много близка до структурата на първия антиген. В този случай истинският враг (известен още като втори кръстосан антиген) ще задейства реакцията срещу първия враг (антигенът, въведен при ваксинирането), но защитната реакция срещу реалния враг ще бъде отслабена. Нещо повече, В-лимфоцитите на паметта в такива случаи, за сметка на силната и бърза реакция на уж познатия антиген, "парализират" наивните клетки на имунитета, които биха могли да спасят организма.

На второ място, от 60-те години на миналия век е известно явлението „антитяло-зависимо усилване на инфекцията“ (ADE)[1]: в някои случаи вирусът може да проникне в имунните клетки на заразения организъм и да генерира рязко увеличаване на възпроизводството и активността на вируса .

Това естествено повдига въпроса: трябва ли ваксинацията да се счита за основен и всеобхватен метод за борба с инфекциозните заболявания през 21 век? И къде е границата между една наистина ефективна ваксинация, която дава убедителни резултати, гарантира минимизирането на риска, - и нещо друго?


[1] (, ADE - англ. antibody-dependent enhancement) - явление, при което свързването на вируса със субоптимални неутрализиращи или не неутрализиращи антитела, причинява неговото проникване в имунните клетки на заразения организъм и вирусна репликация. ADE може да се прояви по време на развитието на първична или вторична вирусна инфекция, както и след ваксинация с последваща инфекция.




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. truthful - Само с прочитане на описанията на ...
31.05.2021 22:48
Само с прочитане на описанията на ваксините дори и необразован човек може да разбере, че от ваксините няма никаква полза, а само и единствено вреда. То не са химикали, то не са липидни наночастици, то не е аденовирус от шимпанзе?...
И едно малко флаконче 3-4 мл прави голяма вреда, която е от - 90 до - 168%. Повторена два пъти и ... после след година и т.н. какво става?
Писанията по-горе са пълни глупости. Вече има и случаи на ваксинирани да са се заразявали. Но народа нареден за ваксини..? Без да е прочел и видял листовките. Пропаганда, пропаганда и подбрани потребители на нещо, които не знаят какво представлява.
Само че .... Лъжата е грях и който я използва да мисли за после.
цитирай
2. stefbelchev - Мерси! Докато избирах с коя да се ваксинирам стигнах с изводи до Пфайзер
01.06.2021 18:11
Другата за която бях готов бе Спутник, но нея в Европейския съвецки Съюз не я допускат. След като направих първата Пфайзер, изведнъж в българските медии прочетох много чудовищни интерпретации. Ми ко да праа: Сториното е факт. След 6 дни ми е втората. Квот на другите - тва и на мен.
А, за Астра Зенека и Жонсън Жонсън кви ли не чудовищни симптоми изписахана Запад. А български текстове я възхваляват!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: uaklamat
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 104830
Постинги: 64
Коментари: 13
Гласове: 58
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930