Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2021 11:06 - Голямото рестартиране (The Great Reset)
Автор: uaklamat Категория: Бизнес   
Прочетен: 1437 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.02.2021 19:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Относно планираните глобални икономически, социални и финансови промени.

 

Информационният бюлетин Documents & Faits публикува няколко статии, които хвърлят светлина върху начина, по който глобалният финансов и политически елит, който се събира веднъж годишно на Икономическия форум в Давос, се опитва да спечели пари от кризата, предизвикана от Covid-19.

Във време, в което почти 100% от масмедиите са в ръцете на шепа олигарси, чиито интереси не съвпадат с интересите на хората, разследването на Faits&Documents предоставя реална информация за плановете на елита до 2030 г.

***

На 3 юни миналата година Клаус Шваб и принц Чарлз обявиха с голям патос началото на Голямото рестартиране. Президентът на форума в Давос, като  съорганизатор с Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс на проекта за изкуствено моделиране на пандемия - „Събитие 201”, имаше възможността да представи Covid-19 като „рядка, но реална възможност за преосмисляне, преоткриване и рестартиране на нашия свят“.

До наследника на британския трон и президента на форума в Давос застанаха: Антонио Гутиериш, настоящ генерален секретар на ООН (бивш президент на Социалистическия интернационал, бивш върховен комисар на ООН за бежанците); Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на МВФ; Икономистът по климата Николас Стърн; Аджайпал Сингх Банга, главен изпълнителен директор на Mastercard (член на Съвета по външни отношения и Международния бизнес съвет на Световния икономически форум); Бърнард Луни, главен изпълнителен директор на BP; Брад Смит, наследникът на Бил Гейтс начело на Microsoft. Демократите Ал Гор и Джон Кери (колега на левичарката Александра Окасио-Кортес в работната група на Джо Байдън по климатичните промени) също публично подкрепиха този дневен ред, одобрен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в доклад, озаглавен Building back better: A sustainable, resilient recovery after COVID-19). В проекта участва също така и финансовият министър на Саудитска Арабия Мохамед Ал Джадаан, който през тази година председателства Г-20.

Китай е представен от Ма Джун, председател на Комитета на Китайското общество за финанси и банково дело и член на Комитета по паричната политика на Китайската народна банка.

Този план за „рестартиране на света“, наречен Covid-19: The Great Reset, беше публикуван на Световния икономически форум от Forum Publishing. Наред с други неща, в него стои подписа на Клаус Шваб, който също така е член на Международния съвет на Центъра за мир в Перес  и бивш член на Управителния комитет на Билдербергската група (глобализъм), както и на неговия главен асистент, консултанта Тиери Мюлер. Той е известен още с псевдонима Милтън Пийл, женен за бившата аистентка на принц Чарлз. Тиери Мюлер е финансов съветник (The Monthly Barometer, IJ Partners, Rainbow Insight), специалист по Русия, който е работил във военния кабинет на Жак Ширак в Матиньон, в Европейската банка за възстановяване и развитие” с Жак Атали, а след това като старши съветник на руско-израелския олигарх Михаил Фридман като главен икономист в Алфа-Банк.

Изпълнен до най-малките подробности от Европейската комисия, този план е гръбнакът на задграничната програма на Джо Байдън. Както видяхме в предишни издания, Great Reset се изпълнява прилежно и в Канада. Като цяло нивото на държавната подкрепа за проекта е пряко свързано с приемането на сюжета за пандемията Covid-19, наложен от големите медии.

Facts & Documents разкрива цялостно тази обширна революционна програма за контролирано разрушаване на реалната икономика и създаване на новия човек. Това е план, основан на „съзидателно разрушаване“ - кабалистична концепция за света, която погрешно се приписва на икономиста Йозеф Шумпетер. Загова ще ви избавим от безбройните препратки към термините „устойчив“, „всеобхватен“ и „стабилен“, които биха могли да станат новото мото на политическа система, която претендира да създаде ново човечество.

Всъщност под предлога Covid-19, представен като „обществена, универсална и екзистенциална заплаха“, в действителност се говори за „предефиниране на нашето човечество“, за провеждане на „индивидуално рестартиране“ в рамките на „нов социален договор“.

„Глобалното управление се намира в центъра на всички други въпроси.“

Месианският проект

„Основната хипотеза се състои в това, че пандемията може да продължи до 2022 г.“

Пълно връщане към „нормалността “не може да се разглежда, докато не се появи ваксина... Истинският проблем е производството на милиарди дози. Следващото препятствие е политическото предизвикателство за ваксиниране на достатъчен брой хора по света [...] въпреки растящото движение срещу ваксинацията.”

"Социалните катаклизми, причинени от Covid-19, ще продължат години, ако не и за поколения."

"Пандемията ни дава шанс: тя представлява рядка, но ограничена възможност да се замислим, да преоткрием и да пренастроим нашия свят."

„Ако ние като хора не работим заедно, за да противостоим на нашите екзистенциални предизвикателства (в частност на околната среда и влошаване на глобалното управление), ние сме обречени“.

„Устойчивото възстановяване е невъзможно без глобална програма за стратегическо управление.“

„Колкото повече национализъм и изолационизъм проникват в глобалната политическа система, толкова по-вероятно е глобалното управление да стане неактуално и неефективно. За съжаление стигнахме до този критичен момент."

„Хиперглобализацията загуби целия си политически и социален капитал и явната й пропаганда вече не е политически оправдана.“

Най-вероятният вариант като алтернатива на глобализацията/неглобализацията е междинно решение - регионализацията. Успехът на Европейския съюз като зона за свободна търговия или новото всеобхватно регионално икономическо партньорство в Азия са важни примери за това как регионализацията може да се превърне в нова по-слаба версия на глобализацията. "

"Това ще се случи само благодарение на подобреното глобално управление, най-естественият и ефективен смекчаващ фактор срещу протекционистичните тенденции."

„Много от нас се чудят кога нещата ще се нормализират. Краткият отговор е – никога [...] Пандемията Ковид-19 бележи фундаментален поврат в нашата глобална траектория [...] Светът, какъвто го познавахме през първите месеци на 2020 г., повече не съществува, той се разтвори в контекста на пандемията [...] Ще имаме ера „преди коронавируса" ("Преди К.) и "след коронавируса (" след К.)".

„По време на пандемията Ковид-19 ще е необходима глобална мрежа за наблюдение“

От санитарно наблюдение до настаняване на политически противници в психиатрична болница

„Пандемията може да сложи началото на ерата на активен епидемичен надзор върху здравето, който стана възможен чрез смартфоните, с датчик за местоположението, камерите за разпознаване на образи и други технологии, позволяващи да се идентифицират източници на разпространение на болести почти в реално време.

"Проследяването на контактите притежава несравним потенциал и е от съществено значение за арсенала на Covid-19, като същевременно катализира масовото наблюдение."

„През следващите месеци и години компромисът между ползите от общественото здравеопазване и загубата на конфиденциалност ще бъде внимателно обмислен и ще бъде обект на много дискусии и разгорещен дебат. Повечето хора, страхувайки се от Covid-19, ще се запитат: не е ли глупаво да не използваме силата на технологията, за да си помогнем, когато сме жертви на епидемия и се изправяме пред смъртта? Тогава те ще бъдат готови да се откажат от по-голямата част от частния си живот и ще се съгласят, че при такива обстоятелства държавната власт има законен приоритет пред индивидуалните права “.

„Ето какво се случи след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Новите мерки за сигурност по света - като използване на обществени камери, задължителни електронни лични документи и регистрация на служители или посетители, станаха норма. По онова време тези мерки се смятаха за крайни, но днес те се прилагат навсякъде и се считат за обикновени. "

„Вярно е, че в периода след пандемията личното здраве и благополучие ще станат много по-приоритетни за обществото, поради което геният на технологичния надзор няма да бъде поставян под въпрос.”

"В ранните месеци на пандемията имаше експлозия на психични разстройства при много хора и тази тенденция ще продължи да се увеличава в епохата след пандемията."

„Някои просто ще преживеят бурята, но за някои диагнозата депресия или тревожност може да прерасне в остра фаза.“

„Подозрителното мислене често води до черно-бяла визия за света и опростени решения, става хранителна среда за размножаване на теории за заговор и разпространение на слухове, дезинформация, фалшиви истини и други разрушителни идеи“.

„Привързаността ни към близките се засили и чувството на благодарност се възроди към всички, които обичаме: семейството и приятелите. Но обратната страна на това е ръстът на патриотични и националистични чувства с тревожни религиозни и етнически убеждения. В крайна сметка тази токсична смес разкри най-лошото в нас като социална група. "

„ От това следва, че Ковид-19 е влошил, а не презаредил проблемите на психичното здраве [...] В пост-пандемичната епоха на тези проблеми вече може да се отдели приоритетно внимание, каквото заслужават. Това ще бъде жизненоважно рестартиране."

Забележка: 

Избраният политически лидер, цитиран в доклада на Световния икономически форум, е социалистката Джасинда Ардерн, която стана министър-председател на Нова Зеландия след сделка със Зелените на общите избори през 2017 г. Обучена в кабинета на Тони Блеър и след това президент на Международния съюз на социалистическата младеж - младежкото движение на Международния социалистически интернационал, основано от Карл Либкнехт, тази мормонка, която се отказа от религията си (заради ангажимента си към ЛГБТ), взе шестседмичен отпуск по майчинство след раждане, след което легализира абортите през март 2020 г.

Оказвайки гостоприемство на бежанците, тя използва стрелбата в Крайстчърч, за да ограничи рязко свободата на изразяване в интернет и да прекрати правото за притежаване на огнестрелни оръжия. Наскоро тя организира референдум за легализиране на консумацията и продажбата на канабис. Като лидер на тази апокалиптична база за отстъпление за милиардерите от Силициевата долина, тя придоби известност в международен план, като популяризира Споразумението за изменение на климата, търговията и устойчивостта (Agreement on Climate Change, Trade and Sustainability) в ООН, участва в Похода на жените във Вашингтон в знак на протест срещу Доналд Тръмп на следващия ден след инаугурацията му и изнася лекции на китайски и бирмански лидери за управлението на техните мюсюлмански малцинства (уйгури, рохинга).

„Няма да има милост за нито една индустрия, за нито един бизнес“

Контролирано унищожаване на предприемаческата средна класа

„Изправени пред това, някои лидери в индустрията и висши мениджъри може да се изкушат да приравнят рестартирането към презареждането, надявайки се да се върнат към нормалното и да възстановят онова, което е работило в миналото: традиции, доказани процедури и бизнес практики. Накратко, връщане към обичайния бизнес. Няма да стане, защото не може да се случи . "

„Ситуацията с безработицата неизбежно ще продължи да се влошава по простата причина, че не може да се подобри значително, докато не започне устойчиво икономическо възстановяване. То няма да се случи, докато не бъде открита ваксина или лечение, което означава, че много хора ще се притесняват двойно - да не загубят работата си и да не могат да си намерят друга работа, ако я загубят. “

"Банките трябва да се подготвят за риска кризата с ликвидността на потребителите да се превърне в сериозна криза на корпоративната платежоспособност, в който случай тяхната устойчивост ще бъде подложена на сериозно изпитание."

„В случая на кризата Covid-19, тестът за устойчивост ще се задейства, когато обемът на необслужваните кредити започне да се увеличава [...] Covid-19 принуди всички банки да ускорят цифровата трансформация [...] За тези, които изостанаха и пропуснаха цифровия високоскоростен влак, ще бъде много трудно да се адаптират и да оцелеят. "

„За малко по-дълъг период от време (от няколко месеца до няколко години) две категории хора ще се окажат в особено тревожна ситуация по отношение на заетостта - младите хора, които за пръв път излизат на пазара на труда, опустошен от пандемията и работниците, които вероятно ще бъдат заменени от роботи.“ ...

„Иновациите, предизвикани по необходимост (т.е. от мерките в областта на здравеопазването), ще са за сметка на стотици хиляди, ако не и милиони, работни места.“

Мерките за социално и физическо дистанциране вероятно ще се съхранят и след края на пандемията, което оправдава решението на много компании от различни сектори да ускорят процеса на автоматизация. След време продължаващите опасения относно технологичната безработица ще изчезнат, тъй като компаниите подчертават необходимостта от преструктуриране на работните места, за да се сведат до минимум близките човешки контакти. Всъщност технологиите за автоматизация са особено подходящи за свят, в който хората не могат да бъдат твърде близо един до друг [...] ”.

До 85% от работните места в ресторантите, 75% от работните места в търговията на дребно и 59% от работните места в сферата на развлеченията могат да бъдат автоматизирани до 2035 г.[...] Във връзка с това, по оценка на Bain & Company, броят на компаниите, внедряващи автоматизация на бизнес-процесите ще се удвоят през следващите две години - периодът на възможно развитие на пандемията."

„Секторите, най-засегнати от пандемията, ще се възстановяват най-бавно. По-специално, хотели, ресторанти, авиокомпании, магазини и културни обекти ще бъдат принудени да правят скъпи промени в услугите си, за да се адаптират към новата пост-пандемична норма, която ще изисква радикални промени, включващи въвеждане на допълнително пространство, редовно почистване, защита на персонала и технологии, които ограничават взаимодействието на клиентите със служителите".

„Да вземем ресторантите. Тази индустрия е толкова засегната от пандемията, че ние дори не сме сигурни дали ресторантите ще се възстановят някога [...] До 75% от независимите ресторанти може да не издържат на последващо блокиране и мерки за социално дистанциране[...] Затварянето ще засегне не само ресторанти и техните непосредствени служители, но и всички предприятия, работещи в тази област: доставчици, фермери и шофьори на камиони. "

"Корпорациите ще бъдат подложени на все по-голяма намеса от страна на правителството"

По пътя към болшевизъм 2.0

„Трябва ли растежът на БВП и икономическата активност да се съхранят на всяка цена в опит да се предотврати ръста на безработицата или става въпрос за грижа за най-уязвимите членове на нашата общност и за жертване един за друг?“

"Като предизвика период на принудителен спад, пандемията предизвика нов интерес към движение, което иска да обърне обратно темпото на икономическия растеж."

Новата икономическа „нормалност” може да се характеризира с много по-ниски темпове на растеж в сравнение с предишните десетилетия. [...] В условия, при които темповете на икономически растеж почти сигурно ще намаляват, мнозина могат да се усъмнят в ползата от манията за растеж, като стигат до извода, че няма смисъл да се преследва целта за все по-висок ръст на БВП.

"Тиранията на растежа на БВП ще приключи."

„Едва ли кризата Covid-19 ще наклони баланса между силите между труда и капитала в полза на труда. В политически и социален план това би било възможно, но технологиите променят играта."

"Спадът, причинен от пандемията, ще доведе до рязко увеличаване на заместването на труда - това означава, че физическият труд ще бъде заменен от роботи и "умни" машини, което от своя страна ще доведе до дългосрочни и структурни промени на пазара на труда."

"Това е свят с високи нива на безработица."

***

От гледна точка на комуникацията, Great Reset се основава преди всичко на страха, а след това на санитарните и климатични забрани, които подчиняват населението чрез състрадателен шантаж, призван да „спасява животи“ и да „спасява климата“. Прочитът на Great Reset и анализът на силите в играта позволяват да се направи паралел с 1917 година. С контролираното разрушаване на реалната икономика и западната средна класа, възниква „болшевизъм 2.0“, където зеленият цвят е сменил червения, „социалният“ е станал „устойчив“, а ролята на ЧК се прехвърля на комбинацията от изкуствен интелект (ИИ) и 5G.

По пътя към болшевизъм 2.0 (продължение)

„Един от основните уроци през последните пет века за Европа и Америка е, че острите кризи допринасят за укрепването на държавната власт. Винаги е било така и няма причина след пандемията Covid-19 да бъде различно [...] Данъчното облагане ще се увеличи. Както и в миналото, социалната логика и политическата обосновка, предполагащи увеличаването, ще се основават на повествованието за „страните в състояние на война“ (но този път срещу невидим враг)“.

Държавният контрол върху частните компании ще се усилва, особено (но не само) за всички компании, получаващи бюджетно финансиране.[…] Предприятията също ще носят отговорност за социалните и екологични пукнатини.[…] Правителствата решително ще насърчават публично-частните партньорства, така че частните компании да вземат активно участие в смекчаването на глобалните рискове. Независимо от детайлите, ролята на държавата ще нараства, при това ще влияе съществено върху начина на правене на бизнес. В една или друга степен бизнес лидерите във всички сектори и страни ще трябва да се адаптират към по-активната държавна намеса. Ще се извършват по-активни изследвания и разработки в областта на всеобщите обществени блага, такива като здравеопазването и изменението на климата. Данъчното облагане ще се увеличава. "

„В епохата след пандемията ще процъфтяват три сектора: високи технологии, здравеопазване и благополучие.“

"Производителите на лекарства ще бъдат по-силни и по-богати от всякога."

„Съчетанието между изкуствен интелект (ИИ), Интернет на нещата[1] (IoT- от англ. „internet of things”), сензори и джобни технологии ще позволи възприемането на ново разбиране за личното благосъстояние. Те ще следят кои сме ние и какво чувстваме и постепенно ще размият границите между обществените здравни системи и персонализираните системи за поддържане на здравето - различие, което в крайна сметка ще се размие.... Потоците от данни в много различни области - от нашата околна среда до нашето лично пространство, ще ни дадат възможност за много по-голям контрол върху собственото ни здраве и благополучие. В един пост-ковиден свят точната информация за нашия въглероден отпечатък, нашето въздействие върху биоразнообразието, токсичността на всички употребявани от нас ингредиенти, а така също и за околната среда или пространствените условия, в които живеем, ще допринесе за значителен напредък в повишаването на осведомеността, на колективното и индивидуалното благополучие. Индустриите ще трябва да вземат това предвид.“

"Светът на образованието, както и много други сектори, ще станат частично виртуални."

„Основният ефект от локдауна ще бъде разширяването и развитието на цифровия свят, бавно и сигурно.“

Настоящият императив за активиране на „безконтактната икономика“ на всяка цена и последващата готовност на регулаторите да я ускорят, означава изход от задънената улица. Това важи за области, които са били чувствителни в близкото минало, като телемедицина и доставка с помощта на безпилотни летателни апарати, както и за по-прозаични и масово усвоени области, като мобилните плащания. "

"По време на локдауните, поради липса на избор, стана възможно облекчаване на правилата, които преди това възпрепятстваха напредъка в области, където технологиите бяха достъпни от години."

Сатя Надела , главен изпълнителен директор на Microsoft, отбеляза, че изискванията за социално и физическо дистанциране създават„пълна изолация“, спомагайки за внедряването на широк спектър от технологии за две години, докато Сундар Пичай , изпълнителен директор на Google, се учудва на впечатляващия скок на цифровия бизнес, прогнозирайки „значителен и траен“ ефект върху такива разнообразни сектори като онлайн работа, образование, пазаруване, медицина и развлечения“.

„Едновременните инвестиции в прогресивна енергийна инфраструктура (като възобновяеми енергийни източници, водородни тръбопроводи и мрежи за зареждане на електрически превозни средства) и преосмислянето на индустриални клъстери (като например електрификация на мрежите за химическо производство) предоставят потенциал за поддържане възстановяването на икономиката при едновременното укрепване на общата устойчивост на енергийния сектор от гледна точка на производството на екологично чиста енергия”.

„Не е задължително компаниите да се придържат към тези мерки защото ги смятат за „добри“- по-скоро защото „цената“ за неспазване ще бъде твърде висока - гняв на активистите - от активистите-инвеститори до обществените активисти.“

Забележка:

Тук присъства „Четвъртата индустриална революция“, която вече беше разгледана в предишните издания на форума в Давос през 2016. Любимата тема на Клаус Шваб и германския икономически елит е засилващата се роботизация, по-специално под влиянието на 5G - същото се отнася към темата "Бъдещето на работата" («Future of Work», «Work 4.0»), популяризирана от Световната банка („Променящият се характер на работата” - The Changin Nature of Work) и от Международната организация на труда ("Инициатива за стогодишнината - бъдещето на труда").

"Авангард на социалната промяна"

Инферналните колони на Great Reset

„Социалните активисти и много инвеститори-активисти ще разгледат внимателно корпоративното поведение по време на пандемичната криза. Напълно вероятно е пазарите или потребителите (или едните и другите) да наказват компаниите, които лошо работят по социалните въпроси."

„Ободрени от това, което са видели в условията на липса на замърсяване на въздуха, активистите на борбата с климатичните промени ще удвоят усилията си, като оказват допълнителен натиск върху бизнеса и инвеститорите.“

„Covid-19 вече отприщи глобална вълна от социални вълнения. Тя започна в САЩ с протестите на Black Lives Matter след (BLM) убийството на Джордж Флойд в края на май 2020 г., но бързо се разпространи по целия свят [...] Тенденцията показва, че движението Black Lives Matter се развива в нещо по-голямо, отколкото просто расов проблем. Проявите на системен расизъм доведоха до по-силни призиви за икономическа справедливост и приобщаване."

„Младежката активност расте по цял свят, революционизира се чрез социалните мрежи, които разширяват мобилизацията до ниво, което бе невъзможно преди това. Тя приема различни форми, от неинституционализирано участие в политическия живот, до демонстрации и протести. И в нея намират място такива разнообразни въпроси като изменението на климата, икономическите реформи, равенството между половете и правата на ЛГБТ общността. Младото поколение стои твърдо в челните редици на социалните промени. Няма съмнение, че то ще бъде катализатор на промените и източник на критичен импулс за голямото рестартиране."

Забележка:

Всъщност за компаниите правилно „поведение“ е спазването на екологичните, социалните и управленските критерии (фр. ESG), т.е. стриктно спазване на императиви, продиктувани от стремежа към политическа коректност (феминизъм, многообразие, „устойчивост“ и др.). Документът за справка, цитиран в тази връзка е „Устойчивото инвестиране: устойчивост в условията на неопределеност“, публикуван миналата пролет от компанията BlackRock, който отговаря на въпроса "Кой определя критериите?" За да „помогне“ на компаниите да се адаптират към критериите на ESG (известни също като „капитализъм на заинтересованите страни“), Световният икономически форум, в сътрудничество с Bank of America, Deloitte, EY, KPMG и PwC, също публикува „пътна карта”.

"Колкото по-висок е прирастът на населението, толкова повече унищожаваме околната среда, толкова по-голям е рискът от нови пандемии."

По пътя към новото човечество чрез съкращаване на населението - смесено, безделничещо, получаващо помощи и намиращо се под домашен арест.

"Държавната нестабилност остава един от най-сериозните глобални проблеми, особено разпространена в Африка [...] Нарушаването на веригите за производство и търговия, предизвикани от пандемията, ще доведе до бързи разрушения."

„Много страни в Близкия изток и Северна Африка са особено изложени на риск. Тройният удар на Covid-19, сривът на цените на петрола (за някои играчи) и замразяването на туризма (жизненоважен източник на работни места и валутни постъпление) могат да предизвикат вълна от масови антиправителствени протести, напомнящи на арабската пролет от 2011 г. "

„В такива големи държави като Египет, Индия, Пакистан, Нигерия и Филипините, за които паричните преводи са най-важният източник на външно финансиране, това ще създаде многочислени трудности и ще направи тяхното икономическо, социално и политическо положение още по-нестабилно, което е изпълнено с много реална възможност за дестабилизация ".

„В страни като Етиопия, където доходите от туризъм представляват почти половината (47%) от общия обем на  износа, съответната загуба на доходи и работни места ще доведе до огромни икономически и социални потресения. Същото се отнася и за Малдивите, Камбоджа и редица други страни. "

„Пандемията # C0VID19 демонстрира това, което всички знаем: хилядолетията на патриархат доведоха до това, че в свят, в който доминират мъжете, се сформира култура, която нанася вреда на всички - жени, мъже, момичета и момчета.“

Антонио Гутиериш пише в Туитър по темата за Great Reset.

„Едно от най-очевидните последствия за най-богатите части на света ще бъде нова вълна на масова миграция от най-бедните и нестабилни страни, поради икономически страдания, недоволство и глад - както беше в Европа през 2016 г.“

Каква форма може да приеме новият обществен договор? […] По-широко, ако не и всеобщо предоставяне на социална помощ, социално осигуряване, медицинско обслужване и качествени базови услуги. “

„При съхраняване на  социалното и физическо дистанциране, все по-голямото използване на цифрови платформи за комуникация, работа, търсене на съвет или поръчки на стоки, постепенно ще набира скорост благодарение на вкоренили се навици [...] Ако здравните съображения станат от първостепенно значение, тогава можем да решим например, че уроците по колоездене пред домашния екран може да не са толкова удобни и забавни, колкото е участието в група на живо, но всъщност са по-безопасни (и по-евтини!). Същите аргументи се отнасят за много различни области, като например: отмяната на срещи на живо (по-безопасно, по-евтино, по-екологично и много по-удобно), пътуване за отдалечено семейно тържество през уикенда (семейната група в WhatsApp не е толкова весела, но тя също е по-безопасна, по-евтина и по-екологична) или дори изкарване на академичен курс (не е толкова фундаментално, но е по-евтино и по-удобно)."

Забележки:

Първо. Прилагането през следващите месеци на „всеобща социална помощ“ по същество представлява обобщаване на понятието „минимален доход“ (фр. RMI), което в англосаксонския свят сега се нарича „универсален базов доход“ или UBI (Universal Basic Income). Унищожаването на „ценността на труда“ (и следователно чувството за собствено достойнство), в съчетание със заповедите за изолацията, ще бъде съпроводено от легализация на канабиса (известен като „терапевтична“ билка), за която гласува Френското национално събрание през 2019 г., и експериментите по легализацията ще започнат в страната на 31 март 2021г.

Второ. Предвидена е „модернизация“, съдържаща се в „Законопроекта за финансиране на социалното осигуряване през 2021 г.“ (номинативна социална декларация, удържане на данъци и др.), представена като средство за опростяване на процедурите и за борба с измамите, като приоритет за „социалното подпомагане“ и „социалния кредит" с "универсален" характер, предписан от Great Reset. Всъщност тя се превръща в система за разпознаване на лица в контекста на вноса на известната идея за китайски „социален кредит“, която кара западните „елити“ да крещят от възторг.

Трето. Политическият живот става абсурден. Оливие Веран разубеждава хората да се самолекуват с лепенки против тютюнопушене, след като поредица от изследвания показаха, че пушачите са значително по-малко податливи към коронавируса, отколкото непушачите.

Четвърто. Националният съвет на Асоциацията на лекарите публикува съобщение за пресата, озаглавено „Протоколите за клинични изследвания - Неоправдани рецепти извън AMM“ [маркетингово разрешение за фармацевтичната индустрия (бел. ред.): „Асоциацията убедително напомня за правилата и информира за това ANSM [Френска агенция за безопасност на лекарствата и медицинските изделия (бел. ред.)]". Без да прибягваме до директно цитиране ще кажем, че Дидие Раул е подложен на сериозен натиск: неговите действия се оценяват като „недопустими“, защото пораждат „фалшиви надежди за излекуване“. Заключението на прессъобщението съдържа в себе си заплаха: „Заплаха за пациентите - ако се установи, че тя е причинена от лечение, което не е научно потвърдено - може да послужи като основа за искане пред генералния директор на ARS (Регионална агенция по здравеопазване - (бел. ред.)) за незабавно спирането на дейността на тези лекари.

Пето. Петър Чумаков от Московския институт по молекулярна биология заяви пред Daily Mail, че „в Китай учените от лабораторията в Ухан участват активно в разработването на различни варианти на коронавируса повече от десет години [...] Те са правили наистина удивителни неща. Например модифициране на генома, което дава възможност на вируса да заразява човешки клетки. Сега всичко това е анализирано. Картината на създаването на настоящия коронавирус постепенно се оформя." „Рано е да обвиняваме някого“, добави той, потвърждавайки хипотезата, разработена от Люк Монтание, позовавайки се на създаването на „варианти на вируса без злонамерени цели, възможно в контекста на изследванията за създаване на ваксина срещу ХИВ“.

Шесто. Поръчката за 10 000 апарата за вентилация на белите дробове, рекламирана с патос на 31 март от Еманюел Макрон, беше окончателно реализирана. Обаче 8 500 от тези апарати всъщност са вентилатори, напълно непригодни за обгрижване на пациенти с Covid-19.

Седмо. В кулоарите на Съвета на Европа държавният секретар по европейските въпроси Амели дьо Мончален обяви европейски план от 1000 милиарда евро за стимулиране на икономиката. Подобно на капитан Хадок[2], Амели де Мончален вече беше споменала за 1000 милиарда евро през декември 2019 г. при оценка на инвестициите, необходими за постигане на въглероден неутралитет.

***

На върха на страшния свят на Great Reset е компанията Black Rock, най-големият в света управител на активи (7,4 трлн. долара към края на 2019 г.), която е държава-фантом, възнамеряваща да управлява човечеството, сведено до илоти [в древна Спарта илотите са земеделци, намиращи се в междинно положение между крепостни селяни и роби (бел на ред.) благодарение на контрола на изкуствения интелект (ИИ).

Зачитайки нашите планетарни граници

Климатът: Голямото Алиби

„На пръв поглед пандемията и околната среда може да изглеждат като далечни родственици, но те са много по-близки и по-взаимосвързани, отколкото си мислим [...] Те по природа имат глобален характер и поради това към тях може се подхожда по необходимия начин само в глобален мащаб.“

"Ако някои от навиците, които сме били принудени да възприемем по време на пандемията, доведат до структурни промени в поведението, то климатичните последствия могат да бъдат други."

„Безпрецедентният и драконовски локдаун на една трета от световното население, живееща в домовете си месеци наред, не е жизнеспособна стратегия за декарбонизация, тъй като независимо от това глобалната икономика продължава да отделя големи количества въглероден диоксид [...] Ние сме само в началото на дълго и болезнено възстановяване и за много от нас мисълта за устойчивост може да изглежда като лукс; но когато всичко започне да се подобрява, заедно ще си спомним, че съществува причинно-следствена връзка между замърсяването на въздуха и Covid-19. Тогава устойчивостта ще престане да бъде вторична, а изменението на климата (толкова тясно свързано със замърсяването на въздуха) ще излезе на преден план. Това, което социолозите наричат „поведенческо заразяване“ (начинът, по който отношението, идеите и поведението се разпространяват сред населението), би могло да има магическо въздействие!“

„Правителствата на просветените лидери ще подчинят своите планове на стимулирането на задълженията по опазване на околната среда. Те, например, ще предлагат по-щедри финансови условия на компаниите с нисковъглеродни бизнес-модели.“

Забележки:

Първо. Основната недомлъвка на Great Reset е неговият по същество малтусиански характер, „планетарната граница“, оценена от германския климатолог Ханс Йоахим Шелнхубер на един милиард жители: „Това е триумф за науката, защото поне успяхме нещо да стабилизираме: а именно, да оценим вместимостта на планетата, тоест един милиард души. Какъв триумф! От друга страна ние искаме да се вместим в това число? Мисля, че можем да направим света много по-добър!", - каза той с ентусиазъм през 2009 г. на конференция в Копенхаген, която той организира съвмество с принц Чарлз. През 1988 г. бащата на последния - принц Филип, обясни: „В случай на прераждане бих искал да се върна като смъртоносен вирус, за да помогна за решаването на проблема с пренаселеността“ (цитира се по Deutsche Presse-Agentur ).

Второ. Не е изненадващо, че връзката, цитирана в „Covid-19: Great Reset”, се вписва в логиката на „Рокфелеровите фондове”, формулирана от икономиста Никълъс Стърн, автор на доклад за британското правителство от 2006 г. относно „икономиката на промяна на климата“, в който всички са съгласни с „грубото манипулиране на икономическата методология", лежаща в неговата основа. Като документи за справка са цитирани също така „Целите за устойчиво развитие” (SDGS), приети от ООН през 2015 г. и събрани в „Програмата 2030” (Agenda-2030), в които рейтингът на доверие към глобализма спада до 17 пункта.

Трето. Примери за прилагане на тази политика са не само Европейската комисия и нейната „зелена сделка“, но и демократът губернатор на Ню Йорк Андрю Куомо (между другото партньор на Джефри Епщайн) и на британския банкер Марк Карни.

Карни е бивш управител на Банката на Англия от 2013 г. до 2020 г. и специален пратеник на ООН по финансиране на климата, назначен на тази длъжност през декември 2019 г. Неговото назначение дойде тъкмо след като той призова централните банки на симпозиума в Джаксън Хоул през август 2019 г. да се откажат от долара като резервна валута и да приемат Libra (проект за криптовалута на Facebook) като нова цифрова хегемонистична валута. Марк Карни, член на Г-30, на Съвета на Световния икономически форум и на Билдербергската група, както и повечето играчи в операцията „Covid-19: Great Reset” (Бил Гейтс, Рокфелерови, Майкъл Блумбърг, британското кралско семейство и др.), е цитиран в делото срещу Епщайн заедно със съпругата му Даяна Фокс, която освен това е посланик на „Всемирния фонд за дивата природа” (WWF).

Четвърто. Напомняме, че на последния Световен икономически форум беше обявено решението на Комисията на ООН по правата на човека, да се смятат за пълноправни „бежанци“ онези, които се позовават на глобалното затопляне: „Трябва да се подготвим за рязкото увеличаване на техния брой […]. Не смея да приведа точни данни [...], но вероятно са няколко милиона” ( Филипо Гранди, Върховен комисар на ООН за бежанците, цитиран от Ройтерс на 21 януари 2020 г.).

"Правилата на играта в икономическата и парична политика"

Зад фалшивите пари и дълговото робство - изкуствен интелект, контролиран от BlackRock

"Решителни, мащабни и оперативни мерки за реагиране в отговор на пандемията, в областта на бюджетно-финансовата и парично-кредитната политика."

"Бариерата, която прави паричните и фискални власти независими един от друг, вече е премахната."

„Тук влизат съвременната монетарна теория (MMT) и „въртолетните пари”[3]: при нулеви лихвени проценти централните банки не могат да стимулират икономиката с традиционни монетарни инструменти, тоест чрез понижаване на лихвените проценти - освен ако не решат да преминат към дълбоко отрицателни лихвени проценти.

„Тези мерки ще доведат до много големи бюджетни дефицити, като съотношението дълг/БВП в богатите страни вероятно ще нарасне с 30%. В световен мащаб общото стимулиране на държавните разходи вероятно ще надхвърли 20% от световния БВП през 2020 г."

„Статутът на долара като резервна валута не може да продължи по-дълго от наличието на чуждестранна вяра в способността на държателя да изпълнява своите плащания [...] Има ли жизнеспособни алтернативи? САЩ си остават страховит световен финансов хегемон ... но също така е вярно, че много страни биха искали да оспорят глобалното господство на долара.[…]

Тази „непосилна привилегия“ е неразривно свързана с глобалната власт, с възприемането на САЩ като надежден партньор и тяхната роля във функционирането на многостранните институции“.

"Що се отнася до Съединените щати, тяхната свръхзадлъжнялост рано или късно ще доведе до ограничаване на разходите след възстановяването, тъй като съществува постоянна опасност настоящата икономическа криза да прерасне в системна финансова криза."

Забележка:

В допълнение към тънко завуалираната заплаха по адрес на Доналд Тръмп, форумът в Давос по този начин признава, че Covid-19 е позволил да се приложи съвременната монетарна теория („хеликоптерни пари”), прокарана от централните банки на симпозиума в Джаксън Хоул от компанията Black Rock през август 2019 г., за да се премахне границата между монетарната и фискална политика.

По този начин централните банки ще поддържат „постоянен извънреден фискален механизъм“, който ще действа, когато манипулирането с лихвените проценти престане да работи, за да се избегне дефлацията. Механизъм, въведен от „независим експерт“, назначен от централните банки.

А през март 2020 г. Black Rock получи този мандат от Федералната резервна система (FRS) - неограничен договор съгласно Закона за помощ в борбата с коронавируса, облекчаване на бремето и икономическа сигурност, известен като CARES (The Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act) за организиране на черна каса, създадена от Министерство на финансите в партньорство с ФРС, в размер на 454 милиарда щатски долара.

Фирмата BlackRock е създадена през 1988 г. от Лари Финк и първоначално е дъщерно дружество на Blackstone - инвестиционен фонд, основан от Стивън Шварцман (по-рано Lehman Brothers) и бившия министър на търговията на САЩ Питър Г. Питърсън (и между другото, председател на Съвета по външни отношения до смъртта му през 2007 г.). BlackRock за първи път увеличи баланса си през 90-те и 2000-те години, за сметка на прокарването на ипотечните ценни книжа (MBS), което доведе до рязък спад в икономиката през 2008 г.

Въз основа на познанията в областта на ипотеките, FED упълномощава Black Rock да управлява фирми „със специална инвестиционна цел“, използвани за закупуване на токсичните активи от Bear Stearns и Американската застрахователна група (AIG), за което FED не е имала законови правомощия. Black Rock дължи разширяването си на борсово търгуваните фондове (ETF - Exchange Traded Funds), експоненциално нарастващ сектор, концентриран в ръцете на Голямата тройка (BlackRock , Vanguard и State Street). Към 2017 г. Голямата тройка стана акционер в почти 90% от компаниите, включени в S&P 500 [фондов индекс на Нюйоркската борса (ред.] и притежава големи пакети акции в мегабанки, големи медии, Big Pharma и уеб гиганти.

През 2018 г. европейското разследване „Black Rock - компанията, която владее света?“ показа, че тя „подкопава конкуренцията, като държи акции в конкуриращи се компании и размива границите между частните инвестиции и държавните дела, работейки в тясно сътрудничество с регулаторните органи“.

Активите на Black Rock се управляват с помощта на изкуствен интелект чрез софтуера Alladin, който има за задача да разпределя средствата на Федералния резерв чрез единадесет „компании със специална инвестиционна цел“, създадени съгласно Закона CARES.

Тези компании са разработени за да позволят на ФРС да финансира закупуването на по-рискови активи на пазара, главно на ETF. Както обяснява Райън Клементс (от Университета Дюк): „ETF са в центъра на финансовата криза COVID-19“.

Освен това, за да спаси ETF сектора от колапс, Black Rock на практика пое управлението на ФРС и се изкачи на върха на системата, която проектира Great Reset.


[1] Интернет на нещата (IoT) - от англ. „internet of things”)  - концепция за мрежа за предаване на данни между физически обекти („вещи“), оборудвани с вградени средства и технологии за взаимодействие помежду си или с външната среда. Предполага се, че организацията на такива мрежи е в състояние да преустрои икономическите и социалните процеси, да изключи необходимостта от човешко участие в някои действия и операции.

[2] Капитан Хадок - груб и циничен персонаж от „Приключенията на Тентен“ (комиксова поредица от 24 албума, създадена от белгийския художник Жорж Реми, едни от най-известните европейски комикси през ХХ век.

[3] Мислен експеримент с хвърляне на пари от въртолет, приведен в книгата на М. Фридман «Оптималното количество пари”, публикувана през 1969 г. „Въртолетните пари” били предложени в качеството на альтернатива, когато лихвените проценти са близки до нула или даже отрицателни, а икономиката остава слаба или влиза в рецесия. „Въртолетните пари” предполагат свободно и необратимо разпределение на пари между крайните потребители. Това може да бъде постигнато за сметка на буквално безвъзмездно начисляване на парични средства по сметките на физически лица или за сметка на намаляване на данъците за всички домакинства, което позволява наличието на повече пари в тях. Крайната цел на „въртолетните пари” е да се повиши потребителското търсене и разходите, повишаване на икономическата активност и увеличаване на инфлацията до оптимално ниво, което води към възстановяване на икономиката.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: uaklamat
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 103745
Постинги: 64
Коментари: 13
Гласове: 58
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031