Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2020 14:37 - Съдържание на протеини в някои храни
Автор: uaklamat Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 310 Коментари: 0 Гласове:
0



 Съдържание на протеини в някои храни

Известно е, че средно в зеленчуците и плодовете концентрацията на протеини е не по-висока от 1-2% , а във всички други продукти е многократно по-голяма. При преминаване към фрукторианство - на диета с ниско съдържание на протеини, патогенните гнилостни микроорганизми практически няма с какво да се хранят и затова процесите на гниене в червата на вегана са минимални.

Таблици с данни за протеиновото и калорийното съдържание на основни хранителни продукти.

Плодове

(съдържание в 100 грама продукт)

продукт

протеини.

мазнини

въглехидрати

ккал

кайсии

0.9

0.0

10.5

45

джанки

0.2

0.0

7.4

30

ананас

0.4

0.0

11.8

48

портокал

0.9

0.0

8.4

37

дини

0.5

0.2

6.0

27

банани

1.5

0.0

22.0

94

грозде

1.0

1.0

18.0

85

вишни

0.8

0.0

11.3

48

грейпфрут

0.9

0.0

7.3

32

круши

0.4

0.0

10.7

44

ягоди

1.2

0.0

8.0

36

мандарини

0.8

0.0

8.6

37

праскови

0.6

0.0

16.0

66

касис

1.0

0.0

8.0

36

фурми

2.5

0.0

72.1

298

райска ябълка

0.5

0.0

15.9

65

череши

1.1

0.0

12.3

53

ябълки

0.4

0.0

11.3

46

сини сливи

0.7

0.28

11.42

46

 

Зеленчуци, зеленина

(съдържание на 100 грама продукт)

продукт

протеини

мазнини

въглехидрати      ккал

ккал

патладжан

0.6

0.1

5.5

25

 

тиквички

0.6

0.3

5.7

27

 

бяло зеле

1.8

0.0

5.4

28

 

карфиол

2.5

0.0

4.9

29

 

картофи

2.0

0.1

19.7

87

 

лук

1.7

0.0

9.5

44

 

моркови

1.3

0.1

7.0

34

 

краставици

0.8

0.0

3.0

15

 

сладък червен пипер

1.3

0.0

5.7

28

 

магданоз (листа)

3.7

0.0

8.1

47

 

магданоз (корен)

1.5

0.0

11.0

50

 

домати

1.0

0.2

3.7

20

 

репички

1.2

0.0

4.1

21

 

салата

1.5

0.0

2.2

14

 

цвекло

1.7

0.0

10.8

50

 

спанак

2.9

0.0

2.3

20

 

киселец

1.5

0.0

5.3

27

 

Данни за концентрацията на протеини в някои други сурови хранителни продукти - ядки, бобови растения и зърнени култури.

Зърнени храни, ядки, боб

(съдържание на 100 грама продукт)

продукт

протеини

мазнини

въглехидрати

ккал

фъстъци

26.3

45.2

9.7

550

грах

23.0

1.2

53.3

316

орехи

13.8

61.3

10.2

647

елда

12.6

2.6

68.0

345

бадеми

18.6

57.7

13.6

648

пшеница

9.0

2.0

52.0

262

ръж

11.0

2.0

67.0

330

слънчогледово семе

20.7

52.9

5.0

578

тиквено семе

59

14

2

399

боб

22.3

1.7

54.5

322

лешник

16.1

66.9

9.9

706

леща

24.8

1.1

53.7

323

ленено семе

18.24

42.16

28.88

534

нахут

20.47

6.04

62.95

378

амарант

3.8

1.58

18.69

102

чиа

16.54

30.74

42.12

486

киноа

4.4

1.92

21.3

120

конопено семе

30

48

15

610

бял ориз

2.69

0.28

28.17

130

сусам

17.73

49.67

23.45

573

просо

11.02

4.22

72.85

378

 

Някои от тези продукти имат по-висока концентрация на протеини от животинските храни с високо съдържание на белтъчини (!!!) За сравнение съдържанието на протеини в свинско месо е 15%, говеждо месо - 19%, пилешко месо - 20%, а риба - 14-20%.

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: uaklamat
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 104395
Постинги: 64
Коментари: 13
Гласове: 58
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031