Известно е, че средно в зеленчуците и плодовете концентрацията на протеини е не по-висока от 1-2% , а във всички други продукти е многократно по-голяма. При преминаване към фрукторианство - на диета с ниско съдържание на протеини, патогенните гнилостни микроорганизми практически няма с какво да се хранят и затова процесите на гниене в червата на вегана са минимални.
Таблици с данни за протеиновото и калорийното съдържание на основни хранителни продукти.
Плодове
(съдържание в 100 грама продукт)
продукт |
протеини. |
мазнини |
въглехидрати |
ккал |
кайсии |
0.9 |
0.0 |
10.5 |
45 |
джанки |
0.2 |
0.0 |
7.4 |
30 |
ананас |
0.4 |
0.0 |
11.8 |
48 |
портокал |
0.9 |
0.0 |
8.4 |
37 |
дини |
0.5 |
0.2 |
6.0 |
27 |
банани |
1.5 |
0.0 |
22.0 |
94 |
грозде |
1.0 |
1.0 |
18.0 |
85 |
вишни |
0.8 |
0.0 |
11.3 |
48 |
грейпфрут |
0.9 |
0.0 |
7.3 |
32 |
круши |
0.4 |
0.0 |
10.7 |
44 |
ягоди |
1.2 |
0.0 |
8.0 |
36 |
мандарини |
0.8 |
0.0 |
8.6 |
37 |
праскови |
0.6 |
0.0 |
16.0 |
66 |
касис |
1.0 |
0.0 |
8.0 |
36 |
фурми |
2.5 |
0.0 |
72.1 |
298 |
райска ябълка |
0.5 |
0.0 |
15.9 |
65 |
череши |
1.1 |
0.0 |
12.3 |
53 |
ябълки |
0.4 |
0.0 |
11.3 |
46 |
сини сливи |
0.7 |
0.28 |
11.42 |
46 |
Зеленчуци, зеленина
(съдържание на 100 грама продукт)
продукт |
протеини |
мазнини |
въглехидрати ккал |
ккал |
|
патладжан |
0.6 |
0.1 |
5.5 |
25 |
|
тиквички |
0.6 |
0.3 |
5.7 |
27 |
|
бяло зеле |
1.8 |
0.0 |
5.4 |
28 |
|
карфиол |
2.5 |
0.0 |
4.9 |
29 |
|
картофи |
2.0 |
0.1 |
19.7 |
87 |
|
лук |
1.7 |
0.0 |
9.5 |
44 |
|
моркови |
1.3 |
0.1 |
7.0 |
34 |
|
краставици |
0.8 |
0.0 |
3.0 |
15 |
|
сладък червен пипер |
1.3 |
0.0 |
5.7 |
28 |
|
магданоз (листа) |
3.7 |
0.0 |
8.1 |
47 |
|
магданоз (корен) |
1.5 |
0.0 |
11.0 |
50 |
|
домати |
1.0 |
0.2 |
3.7 |
20 |
|
репички |
1.2 |
0.0 |
4.1 |
21 |
|
салата |
1.5 |
0.0 |
2.2 |
14 |
|
цвекло |
1.7 |
0.0 |
10.8 |
50 |
|
спанак |
2.9 |
0.0 |
2.3 |
20 |
|
киселец |
1.5 |
0.0 |
5.3 |
27 |
|
Данни за концентрацията на протеини в някои други сурови хранителни продукти - ядки, бобови растения и зърнени култури.
Зърнени храни, ядки, боб
(съдържание на 100 грама продукт)
продукт |
протеини |
мазнини |
въглехидрати |
ккал |
фъстъци |
26.3 |
45.2 |
9.7 |
550 |
грах |
23.0 |
1.2 |
53.3 |
316 |
орехи |
13.8 |
61.3 |
10.2 |
647 |
елда |
12.6 |
2.6 |
68.0 |
345 |
бадеми |
18.6 |
57.7 |
13.6 |
648 |
пшеница |
9.0 |
2.0 |
52.0 |
262 |
ръж |
11.0 |
2.0 |
67.0 |
330 |
слънчогледово семе |
20.7 |
52.9 |
5.0 |
578 |
тиквено семе |
59 |
14 |
2 |
399 |
боб |
22.3 |
1.7 |
54.5 |
322 |
лешник |
16.1 |
66.9 |
9.9 |
706 |
леща |
24.8 |
1.1 |
53.7 |
323 |
ленено семе |
18.24 |
42.16 |
28.88 |
534 |
нахут |
20.47 |
6.04 |
62.95 |
378 |
амарант |
3.8 |
1.58 |
18.69 |
102 |
чиа |
16.54 |
30.74 |
42.12 |
486 |
киноа |
4.4 |
1.92 |
21.3 |
120 |
конопено семе |
30 |
48 |
15 |
610 |
бял ориз |
2.69 |
0.28 |
28.17 |
130 |
сусам |
17.73 |
49.67 |
23.45 |
573 |
просо |
11.02 |
4.22 |
72.85 |
378 |
Някои от тези продукти имат по-висока концентрация на протеини от животинските храни с високо съдържание на белтъчини (!!!) За сравнение съдържанието на протеини в свинско месо е 15%, говеждо месо - 19%, пилешко месо - 20%, а риба - 14-20%.