Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2018 10:30 - Тактика за общуване
Автор: uaklamat Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 436 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Защо хората не чуват какво казва Джордън Питърсън

 Британска журналистка упорито се опитва да изкриви думите на учения

 Преподавател в канадски университет публично се е отказал да използва неутрални местоимения спрямо учащи се, които не са се определили полово.

Моето първо запознанство с психолога от университета в Торонто Джордън Питърсън (Jordan B. Peterson) беше във връзка с едно интервю https://www.youtube.com/watch?v=aMcjxSThD54 , което миналата седмица стана много популярно в социалните мрежи. Британската журналистка Кети Нюман (Cathy Newman) иска той да разясни някои свои нееднозначни възгледи. Мен ме порази в по-голяма степен не неговата гледна точка, не позицията, която той заема, а методите, използвани от Нюман. За мен това беше най-яркият, най-нагледен пример за неблагополучната тенденция в съвременното общуване.

Отначало човек говори нещо. След това друг човек като че ли повтаря неговите думи, но по такъв начин, че гледната точка на първия да изглежда оскърбителна, враждебна или абсурдна.

Туитър, Фейсбук, Тамблер и многобройните водещи на „Фокс нюз” – всички те използват и признават този похват в риториката. В интервюто на Питърсън има много такива моменти – толкова много, че всеки следващ привлича вниманието към себе си и в резултат на това вникващият зрител не може да се отърве от усещането, че интервюиращият постоянно преувеличава доводите на Питърсън, вместо да обърне внимание на техния смисъл и съдържание.

Не казвам това с цел осъждане качествата на журналистката и нейната предишна работа. Не съм достатъчно запознат с нея и нейната работа (както и с интервюирания) и не мога да се изкажа за тях. Освен това понякога е много полезно да се реагира на неопределени изказвания на интервюирания с някакъв неочакван обрат за неговата гледна точка, за да бъде заставен да поясни мисълта си.

Но в това интервю Нюман използва тази тактика много активно, което я прави полезна илюстрация на една много по-широка пагубна тенденция. Питърсън не увърта, не отказва да обясни своите възгледи. А хиперболизираното повтаряне на неговите възгледи, с което се занимава Нюман, като правило отвлича зрителите, но не ги доближава до истината...

Конър Фридерсдорф (Conor Friedersdorf)




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: uaklamat
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 105035
Постинги: 64
Коментари: 13
Гласове: 58
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930