Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2018 11:36 - Джордан се отказва от неутралните местоимения
Автор: uaklamat Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 580 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Преподавател в университет публично се е отказал да използва неутрални местоимения спрямо учащи се, които не са се определили полово

 В един от най-добрите университети в Канада професор записва видео, в което заявява, че не се кани да се обръща към учащите се транс-джендъри като използва „джендърно-неутрални” местоимения. В университета се разгарят бурни протести. За това съобщава The Telegraph. 

Професорът от Университета в Торонто Джордан Питърсън записва видеообращение, в което се обявява против закона, забраняващ дискриминация по полов признак и казва, че не се кани да използва джендърно-неутрални местоимения по отношение на тези, които не са се определили полово.

https://www.youtube.com/watch?v=AvsPbOY5Lgg

 Трансджендърите, чиято полова самоидентификация не винаги е известна на събеседника и даже може да се променя, предпочитат да се обръщат към тях не с „той” или „тя”. В английския език за тази цел съществуват редица алтернативни местоимения като например „ze” и „zir” (вместо she/ "тя" и he/ "той").

Професор Джордан, преподаващ психология в университета, категорично отказал да се обръща по този начин към учащите се от ЛГБТ-обществата.

„При никакви обстоятелства няма да започна да използвам тези думи, измислени от хора, които сами се занимават с това. Никога!” – казва Джордън.

След изказването на професора, в университета започнали протести на студентите. Те се оплакали пред администрацията от Джордан, наричайки неговите коментари „неприемливи и обидни” и намазали вратата на неговия кабинет с лепило. Но консервативният преподавател не се кани да отстъпва от своите възгледи.

„Аз много отдавна изучавам авторитаризма – вече 40 години, и той винаги е започвал с опити да се контролира лингвистичната и идеологическа територия на хората”, - заявява непреклонният Джордан.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: uaklamat
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 104414
Постинги: 64
Коментари: 13
Гласове: 58
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031